ΑρχικήΈνθεταΣινεμάΓωγώ Μπόβαλη: 30 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δεις στο YouTube (Β` μέρος)

ΘΗΒΑ

#TAGS: Γωγώ Μπόβαλη 

Γωγώ Μπόβαλη: 30 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δεις στο YouTube (Β` μέρος)

Γωγώ Μπόβαλη: 30 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δεις στο YouTube (Β` μέρος)

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021

Γωγώ Μπόβαλη

Είναι εδώ!!! Το Β’ μέρος των καλύτερων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους ήρθε για να διαψεύσει όλους αυτούς που λένε ότι δε προλαβαίνουν να δουν κάποια ταινία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Είστε έτοιμοι για τη συνέχεια;

Καθίστε αναπαυτικά στη ξαπλώστρα σας & ξεκινάμε!

1)Όλα για όλα

Το «Όλα για όλα» του Μαρίνου Σκλαβουνάκη είναι μια ταινία μικρού μήκους με διάρκεια περίπου 30΄ που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά και στην οποία συμμετέχουν 5 ηθοποιοί από την Αθήνα για τους κύριους ρόλους και 6 από την Κεφαλονιά σε δεύτερους ρόλους.

Ο Μιχάλης είναι χρεωμένος στις τράπεζες και σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια χρεώνεται σ’ έναν τοκογλύφο. Ο Αντρέας, φίλος του Μιχάλη, θέλει να τον βοηθήσει. Η μόνη λύση είναι να μπεί ένα στοίχημα...

2)Lost and found

Το «Lost & Found» είναι μια ταινία τού Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Ακη Πολύζου κι αποτελεί μεταφορά της νουβέλας «Lost & Found: An Athenian Story» του Θοδωρή Γεωργακόπουλου. Σε αυτή την ανθρώπινη ταινία μικρού μήκους ξανασυναντάμε τον Γιάννη Βογιατζάκη, 32 χρόνια χρόνια μετά τη τελευταία του εμφάνιση στο σινεμά το 1985, πλαισιωμένο από ένα δυνατό καστ ηθοποιών.

Ο κ. Ηλίας, ο οποίος έχει ζήσει όλη του τη ζωή στην Αθήνα, θα απευθυνθεί σε μια ιδιωτική ντετέκτιβ, την Ηρώ, ζητώντας της κάτι πολύ απλό : «Βρείτε την κόρη μου και παραδώστε της αυτό το κουτί».

3)Χειμερία Νάρκη

Η «Χειμερία Νάρκη » έχει χαρακτηριστεί απο κάποιους κριτικούς ως μια σύγχρονη εκδοχή του ψυχολογικού πειράματος Μίλγκραμ στην Ελλάδα της κρίσης. Πρόκειται για μια εικοσάλεπτη ταινία του 2016 σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κουκιά-Παντελή και σενάριο Αλέξιου Κουκιά-Παντελή και Βασίλη Τάκα. Συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους το 2017.

Η Ελευθερία είναι φοιτήτρια ψυχολογίας, η οποία εργάζεται σε υπηρεσία είσπραξης οφειλών. Λόγω των δεοντολογικών της ορίων, αντιμετωπίζει τη δυνατότητα να απολυθεί.

4)Τhe After Life

«Η Ζωή Μετά» είναι η πρώτη μικρού μήκους ταινία του νεαρού κινηματογραφιστή, Χρήστου Σαγιά. Πρόκειται για μια ταινία παρατήρησης της απώλειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Ο Μιχάλης αδυνατώντας να δεχτεί τον χαμό της γυναίκας του, εξακολουθεί κάθε μέρα να μαγειρεύει και να τοποθετεί δύο πιάτα στο τραπέζι, προσπαθώντας να κρατήσει τη μνήμη της ζωντανή. Παρά τις προσπάθειες του φίλου του Βασίλη, μένει κλεισμένος στο σπίτι με μόνη συντροφιά την ρουτίνα του μαγειρέματος. Μια μέρα, η ζωή του χτυπάει και πάλι την πόρτα με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.

5)Το παιδί με την κόκκινη γραμμή

Δεν έχει πάντα σημασία τι είναι αυτό που περιθωριοποιεί ένα παιδί που υφίσταται bullying. Μπορεί να είναι κάποιο φυσικό χαρακτηριστικό του, όπως το χρώμα του, κάτι το οποίο θεωρείται επικίνδυνο ή κάτι που είναι απλώς διαφορετικό. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λητής, σε μια συμβολική και συνάμα δυνατή ταινία μικρού μήκους που έφτιαξαν.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Κωνσταντή, ο οποίος είναι καινούριος στο σχολείο του και περιθωριοποιείται λόγω της κόκκινης γραμμής που είναι σχεδιασμένη στο μέτωπό του. Αυτή η γραμμή προδίδει την προέλευση του από μια επικίνδυνη φυλή, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

6)Καληνύχτα

Αν και πρόκειται για μια μετα-αποκαλυπτική ταινία, το σκηνικό της δεν διαφέρει πολύ από την Ελλάδα του σήμερα.

Ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε έχει καταστραφεί. Η Ελλάδα, μια σειρά απΌ ερείπια. Όλοι πλέον προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο και να αφήσουν πίσω την ζωή τους πριν την καταστροφή. Όλοι εκτός από τον Κώστα, που αναζητά την Βίκυ, προσπαθώντας να καταλάβει την αιτία του χωρισμού τους. Στην αναζήτηση του, θα έχει στο πλευρό του τον φίλο του τον Τάσο, που θα προσπαθήσει να τον εκπολιτίσει, να τον εκλογικέψει. Όμως σ' αυτόν τον κατεστραμμένο κόσμο, το μόνο που κρατάει τον Κώστα στα λογικά του, είναι η καψούρα του για την Βίκυ. Και όταν για τον Ελληνα υπάρχει καψούρα, η επιβίωση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πιο γρήγορα θα τον σκοτώσει ο καημός... παρά η πείνα και οι άλλοι άνθρωποι.

7)Ξύπνα

Η ταινία «Ξύπνα» του Αποστόλη Παυλού παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα με τον ιό. Το πως ξεκίνησε και πως άλλαξε η καθημερινότητα όλων μας.

Μέσα από αυτή την ιστορία μαθαίνουμε να εκτιμούμε τα απλά, τα καθημερινά, τα δεδομένα. Η ταινία γυρίστηκε στα Σέρβια, μια ιστορική κωμόπολη του νομού Κοζάνης.

8)Εβίβα

«Εβίβα» και …να πάνε κάτω τα φαρμάκια!!! Ένα υπαρξιακό road movie με κωμικά και κοινωνικά στοιχεία.

Ο Βασίλης και ο Αρης ταξιδεύουν προς το χωριό του τρίτου φίλου τους με σκοπό να παρευρεθούν στην κηδεία του. Μια σειρά από απρόσμενες καταστάσεις καθυστερούν τους φίλους από την έγκαιρη άφιξη στον προορισμό τους και τους οδηγούν τελικά σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού της σχέσης τους και των αξιών της φιλίας και της ζωής.

9)Anchorwoman

Η ταινία του Ιωάννη Μοναστηρόπουλου, «Αnchorwoman», διερευνά το σύστημα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πως αυτό επηρεάζει τη ζωή μας. Αυτή η εξερεύνηση παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια δύο γυναικών, οι οποίες έχουν υπηρετήσει και καλλιεργήσει το σύστημα.

Μία φιλόδοξη δημοσιογράφος ακολουθεί μια σκοτεινή πορεία προς την επιτυχία. Αγνωστη σε αυτήν, αυτό το μονοπάτι την οδηγεί σε μια ζωή που αλλάζει και έρχεται σε αντιπαράθεση με τη γιαγιά της.

10)R F

«Οι άνθρωποι δε ζουν μ’ ένα σωστό ή λάθος τρόπο, αλλά μ’ ένα τρόπο που τους διαφεύγει». (Guy Debord)

Η βλάβη σε μια κεραία τηλεόρασης αναγκάζει τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας να σηκωθούν από τους καναπέδες τους και να βγουν από τα διαμερίσματά τους στα οποία ζουν απομονωμένοι, για ν’ ανέβουν στην ταράτσα να διορθώσουν τη βλάβη, όπου θα συναντηθούν και θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία της γειτονίας και όχι μόνο...

11)Παγόβουνο

Μια ταινία ενηλικίωσης, η οποία χρησιμοποιεί την εκδίκηση όχι για να πάρει θέση πάνω στην αυτοδικία, αλλά για να αγγίξει θέματα όπως ο αποπροσανατολισμός των νέων ανθρώπων, η αποδόμηση της αθωότητας και η παθογένεια της ελληνικής οικογένειας.

Ο Στέφανος, ένας υπέρβαρος νέος στη σύγχρονη Αθήνα, υποφέρει μετά το θάνατο του αδερφού του. Ζητώντας εκδίκηση από τον άνθρωπο τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο, μπλέκει σ’ έναν κόσμο στον οποίο δεν ανήκει.

12)Ο αδερφός μου

Με την μικρού μήκους ταινία «Ο αδερφός μου», ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, περιγράφει την καθημερινότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στα Χανιά τα ΑμεΑ, αλλά και οι οικογένειές τους.

Παραμονή Χριστουγέννων. Σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο ένας νεαρός με ένα σιδερένιο λοστό προκαλεί το απόλυτο χάος.

13)Same Life Different Day

Το «Same Life Different Day» είναι μια ταινία μικρού μήκους, μεικτής τεχνικής (Live Action & παραδοσιακού animation) που περιγράφει την ρουτίνα της καθημερινής ζωής ενός άντρα με κωμικό τρόπο.

 Ο κος Στρατήγης θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς.

14)Travel Express

Η ταινία αναφέρεται στα μακρινά ταξίδια που μπορούμε να κάνουμε μέσα στην ίδια μας την πόλη και μέσα από ένα έξυπνο, γρήγορο και φρέσκο σενάριο μιλάει για την πολυπολιτισμικότητα και θίγει εύστοχα θέματα, όπως η ξενοφοβία.

Η Μαργαρίτα ετοιμάζεται για καλοκαιρινές διακοπές στην Πάρο, όμως, χάνοντας το πλοίο, θα ταξιδέψει τελικά ακόμα πιο μακριά...

15)Για πάντα

Η ανάμνηση και η προσμονή, υπήρξαν τα κυρίαρχα στοιχεία στις οικογένειες των ναυτικών, για να αντλήσουν την δύναμη από αυτά και να αντέξουν στον χρόνο. Η ταινία «Για Πάντα» αναφέρεται σε αυτές τις οικογένειες, σε μια εποχή όπου η τεχνολογία δεν είχε εισβάλει στη ζωή τους και η ανάγκη για επικοινωνία ήταν πολύτιμη.

Ανδρος 1970. Η Ευδοκία, μόλις έχει παντρευτεί και ονειρεύεται να ξεκινήσει την νέα της ζωή, δίπλα στον άντρα της και στο παιδί που έχει στην κοιλιά της. Ο Λεωνίδας ναυτικός και λίγο μετά τον γάμο τους, φεύγει για ταξίδι, δουλεύοντας στο σιδερένιο σκαρί που φυλακίζει τον ερωτά τους. Οι υποσχέσεις και τα όνειρα, αρχίζουν να απομακρύνονται, όσο ο καιρός περνάει και η Ευδοκία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη την ζωή.